Skip to main content

RATIFIKASI ICERD


Apakah sebenarnya Ratifikasi ICERD? Barangkali ramai dalam kalangan rakyat sendiri tidak tahu dan mungkin tidak faham apa itu Ratifikasi ICERD. Apatah lagi istilah yang digunakan dilihat agak janggal 
Ratifikasi bermaksud mengesahkan, manakala ICERD pula adalah singkatan daripada International Convention For Elimination of All Forms of Racial Discrimination atau dalam bahasa Melayu bermaksud Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum. ICERD adalah salah satu daripada konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tentang Hak Asasi Manusia.
ICERD diterima oleh Perhimpunan Agung PBB pada 1965 dan dikuatkuasakan pada 1969. Artikel 5 ICERD menjelaskan negara-negara yang telah meratifikasi konvensyen ini mesti menghalang dan memusnahkan diskriminasi kaum dalam semua bentuk dan menjamin hak setiap orang, tanpa perbezaan kaum, warna kulit, asal-usul bangsa dan mendapatkan kesaksamaan di sisi undang-undang.
Cadangan ratifikasi ICERD boleh dilihat sebagai langkah pihak-pihak tertentu untuk meletakkan batu asas usaha yang panjang dan berterusan bagi menghakis asas dan tiang seri utama dalam Perlembagaan Persekutuan. Ironinya usaha ini merupakan satu ancaman luar jangka panjang secara halus kepada kedaulatan negara.
Apa yang boleh difahami, mana-mana negara yang meratifikasi ICERD akan memberi komitmen kepada pemakaian konvensyen tersebut di negara masing-masing walaupun pemakaiannya masih bergantung kepada peruntukan undang-undang tempatan sesebuah negara.
Melalui cara demikian, maka negara yang meratifikasi merasai satu bentuk ‘seni’ tekanan antarabangsa untuk melanjutkan inti pati konvensyen dalam kerangka undang-undang tempatan.
Rasanya kita sebagai rakyat boleh berfikir dengan baik tentang kebaikan dan keburukan ICERD jika di persetujui di Malaysia..Mungkin lebih banyak kesan kepada negara.
Dan lebih parah lagi perkara ini akan memberi kesan buruk kepada pendidikan anak anak kita,akan berlaku penghapusan hak hak keistimewaan orang melayu dan bumiputera dalam perkara 153 
perlembagaan persekutuan.Hak hak orang melayu dalam pendidikan seperti biasiswa,kemasukan pelajar ke IPTA ,MRSM dan Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi dalam sistem pendidikan akan tergugat.




Kongsi berita ini:


Comments

Popular posts from this blog

KISAH PUTERI SYURGA,AULIA

Tali pengikat kakimu jadi kenangan
KISAH PUTERI SYURGA,Aulia.Semoga cerita ini jadi penguat semangat buat ibu yang mempunyai bayi pramatang.
Kisah Tahun lepas,tapi baru tahun ini saya ada kekuatan untuk menulis.πŸ˜”


13 / 12 / 2017  Lokasi : Rumah ,6.30 a.m Seawal pagi perut rasa memulas,rasa tidak selesa.Jika contraction mustahil,masih terlalu awal 27minggu usia kandungan.Kalau ya mungkin saja hendak bersalin seperti anak no3.Pramatang 27 minggu November 2011. Naluri keibuan,semua akan dapat merasa bila contraction sebenar sudah bermula.Lebih lebih lagi bila ini pengalaman melahirkan anak yang ke 6.Lebih banyak pengalaman bersalin.Cuma kali ni ada tanda darah yang banyak.Bukan seperti kandungan sebelumnya,yang hanya sedikit tanda darah. Sakit semakin kerap,nak atau tidak kena ke hospital jugak.Di sebabkan saya ada sejarah kelahiran pramatang,sentiasa kena bersiap sedia bila tiba waktunya.
Lokasi : hospital ,7 a.m Setibanya di hospital,kes saya di segerakan.Doktor bertugas memeriksa den…

Hasilkan Wang melalui INTERNET 2019 !!

Salam Sejahtera Semua πŸ˜ƒπŸ˜ƒ
Kali ni Saya akan tunjukkan cara untuk menghasilkan WANG tanpa sebarang Modal atau caj tambahan

Ianya melibatkan syarikat kaji selidik yang berdaftar dan memerlukan anda untuk menjawab semua soalan kaji selidik dari pihak mereka,kemudian anda akan menerima point atau bayaran dalam pelbagai nilaimatawang  seperti USD atau SGD yang akan dimasukkan keakaun ewallet seperti PayPal.

Ok,bagi yang TIDAK BERMINAT SILA ABAIKAN / BERHENTI MEMBACA πŸ˜…Bagi yang betul betul mahu memulakan sesuatu penghasilan wang yang BARU,sila BACA SAMPAI HABIS πŸ˜ƒπŸ˜…

Selepas menjawab soalan,anda akan di bayar dengan point atau wang dalam nilai USD 😍Dan point / wang tu boleh di cashOut melalui Akaun PayPal atau di tebus kepada kupon belian tertentu.

Apa tu akaun PayPal ??? Lihat sini πŸ‘‡πŸ‘‡


https://www.paypal.com/kn/webapps/mpp/account-selection


Sebelum memulakan sebarang penyertaan ke mana mana syarikat kaji selidik,Sila Wujudkan πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

πŸ“ŒAkaun Email atau Gmail πŸ‘‰ Setiap jemputan soalan kaj…

Resepi Doh Karipap Rangup Tahan Lama

Hai Koranggg ! Assalammualaikum 😊😊 Kali ini Saya akan kongsikan resepi Doh Karipap Rangup Tahan Lama.HmmπŸ€”πŸ€”...Pernah tak korang buat karipap lepas goreng  pagi elok jer rangup garing,dah ke petang nak makan dah lembikπŸ˜….. Ok jom saya share cara buat doh yang memang mudah dan berjaya mengekalkan kerangupan karipap 😍😍
πŸ“ŒDoh Karipap Bahan Bahan 1.Tepung  Gandum 3cwn 2.Minyak 1cwn(panaskan) 3.garam 1sdk 4.air 1/2 cwn (Bahan ni sebenarnya korang  boleh main agak agak jer yang penting minyak kena banyak dari air)
πŸ“ŒCara Cara 1.Masukkan tepung & garam dalam bekas yang selesa untuk korang gaul. 2.Masukkan sedikit air,dan sebatikan dengan tepung. 3.Masukkan minyak yang sudah di panaskan terlebih dahulu,tuang sahaja di dalam tepung  tadi dan uli sehingga menjadi doh. 4.Sekiranya doh belum boleh di adun,hanya tambahkan minyak (bukan yang panas) 5.Uli sehingga doh benar benar sedia untuk di guna.
*resepi ni lah saya guna untuk berniaga,alhamdulillah ramai peminat beliau πŸ˜˜πŸ˜πŸ˜…
πŸ“Œmenggor…