Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2018

Hasilkan Wang melalui INTERNET 2019 !!

Salam Sejahtera Semua ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜ƒ
Kali ni Saya akan tunjukkan cara untuk menghasilkan WANG tanpa sebarang Modal atau caj tambahan

Ianya melibatkan syarikat kaji selidik yang berdaftar dan memerlukan anda untuk menjawab semua soalan kaji selidik dari pihak mereka,kemudian anda akan menerima point atau bayaran dalam pelbagai nilaimatawang  seperti USD atau SGD yang akan dimasukkan keakaun ewallet seperti PayPal.

Ok,bagi yang TIDAK BERMINAT SILA ABAIKAN / BERHENTI MEMBACA ๐Ÿ˜…Bagi yang betul betul mahu memulakan sesuatu penghasilan wang yang BARU,sila BACA SAMPAI HABIS ๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜…

Selepas menjawab soalan,anda akan di bayar dengan point atau wang dalam nilai USD ๐Ÿ˜Dan point / wang tu boleh di cashOut melalui Akaun PayPal atau di tebus kepada kupon belian tertentu.

Apa tu akaun PayPal ??? Lihat sini ๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡


https://www.paypal.com/kn/webapps/mpp/account-selection


Sebelum memulakan sebarang penyertaan ke mana mana syarikat kaji selidik,Sila Wujudkan ๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡

๐Ÿ“ŒAkaun Email atau Gmail ๐Ÿ‘‰ Setiap jemputan soalan kaj…

CARA TEBUS POINT KEPADA CASH DALAM EVENT FLITTO 2018

Flitto,satu aplikasi menterjemah pelbagai bahasa.Bermula Mei 2018,Flitto telah mengadakan event untuk English »Malay Translation & Malay Voice Recording.
Bagi korang yang dah mengikuti event dan telah berjaya dapatkan cash dari event tu TAHNIAHHH ! 
Bagi yang belum menukar point sebab tak tahu cara,artikel kali ni akan menunjukkan langkah demi langkah cara menukarkan point kepada cash hasil event yang korang sertai.
Sebelum itu,pastikan anda sudah mempunyai akaun PAYPAL,satu akaun yang pelbagai guna dan selamat digunakan.Jangan risau,membuka akaun paypal adalah percuma.Korang cuma perlu muatnaik aplikasi Paypal,kemudian buat akaun.Pastikan isi kelengkapan dengan betul bagi memudahkan urusan anda di kemudian hari.Buka akaun paypal
http://www.paypal.com
Ok Jom Mula Tebus Point Event korang !!

Peraturan menukar point haruslah 8000p,8000p bersamaan dengan $5.60usd Jika point korang melepasi dari tetapan,boleh dah cashOut point korang ke akaun paypal
Tukarkan Tranlator Mode kepada Req…

SAMPLE PERCUMA DARI PELBAGAI PRODUK IBU DAN BAYI

Ramai ibu ibu diluar sana yang sering tersilap dalam membeli produk barangan sendiri atau bayi.Mungkin ini dapat membantu anda dalam membuat pilihan !
Klik Link Yang anda mahukan untuk mendapatkan sampel dari setiap produk !!
๐Ÿ“ŒJangan risau,ianya PERCUMA ! 
ANTARANNYA IALAH
PRODUK SUSU ๐Ÿ“Œ http://www.anmum.com.my/request-for-sample/ ๐Ÿ“Œ https://www.frisogold.com.my/en/get-a-free-sample ๐Ÿ“Œ http://www.enfagrow.com.my/get-your-free-sample-now-my ๐Ÿ“Œ http://www.sustagen.com.my/bm/register/sample ๐Ÿ“Œ https://abbottnutrition.com.my/campaigns/childsamplecampaign/5530FB51-6B31-412F-8166-36A072B567C5 ๐Ÿ“Œ http://en.smartmoments.com.my/public/product/sample_page ๐Ÿ“Œ http://www.dugro.com.my/dapatkansampel/ ๐Ÿ“Œ http://www.karihome.com.my/sample-request/
DIAPERS ๐Ÿ“Œwhoopee@peoplengrit.com ๐Ÿ“Œhttps://www.huggies.com.my/request-sample.aspx?icmpid=claim-your-free-sample-now  ๐Ÿ“Œhttps://www.drypers.com.my/drypers-sample-request/  ๐Ÿ“Œhttp://www.ntpm.com.my/sampleRequest.html ๐Ÿ“Œ http://www.mamypoko.com/my/en/sampl…

FREE LINK NEVER BE ALONE VERSI BAHASA MELAYU BY USTAZ HADI FAYYADH

NEVER BE ALONE Versi Bahasa Melayu By Hadi Fayyadh
Hadiah dari hati untuk hati.Motivate diri,hargai kehidupan yang Allah berikan pada kita.Semua yang terjadi dalam kehidupan kita berhikmah.Tiada seinci pun yang sia sia dari Nya.
Tekan Link Untuk Baca
https://drive.google.com/file/d/1zjfGrPNuJUbyj93Qu3KLq_ZWrRRUnpJ1/view?usp=drivesdk
๐ŸŒนPercuma dari Penulis,UstazHadiFayyadh.Terima Kasih Tuan ๐ŸŒนSelamat Membaca semua ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š


Resepi Kuih Penyaram

Pemyaram / Cucur Jawa / Kuih Topi
Assalammualaikum koranggg !! Ramai antara kita yang minat dengan kuih ni tapi tak tahu resepi.Asyik tahu makan jer kannn ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜‚ buatnya tak reti ๐Ÿ˜….
Ok kali ni saya share resepi kuih Penyaram atau ada sesetengah orang gelar dengan kuih topi ataupun cucur jawa๐Ÿ˜Š.Resepinya memang mudah dan senang nak ingat,tapi tu lahhh,kuih ni lain macam sikit.Silap sikit dah tak menjadi.Jom cek resepi !!
๐ŸŒนKuih Penyaram๐ŸŒน ๐Ÿ“ŒBahan bahan 1.Tepung Gandum 2 cwn 2. Tepung Beras 2 cwn 3.Gula biasa 1 cwn 4.Gula Merah 1 cwn(nak guna gula apong pun boleh,lagi sedap) 5.Air 2cwn 6.sedikit garam 7.Daun pandan(tak letak pun boleh)
๐Ÿ“ŒCara Cara 1.Masukkan air ,gula biasa,gula merah ,garam dan daun pandan kedalam periuk dan larutkan. 2.Setelah larut boleh masukkan tepung gandum dan tepung beras.Gaul sehingga sebati. 3.Setelah sejuk,tapis adunan. 4.Letak adunan didalam peti sejuk semalaman,dan sedia untuk di goreng.

๐Ÿ“ŒSebenarnya adunan menjadi jugak kalau tak peram semalaman.Cukup 2 ke…

Resepi Doh Karipap Rangup Tahan Lama

Hai Koranggg ! Assalammualaikum ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š Kali ini Saya akan kongsikan resepi Doh Karipap Rangup Tahan Lama.Hmm๐Ÿค”๐Ÿค”...Pernah tak korang buat karipap lepas goreng  pagi elok jer rangup garing,dah ke petang nak makan dah lembik๐Ÿ˜….. Ok jom saya share cara buat doh yang memang mudah dan berjaya mengekalkan kerangupan karipap ๐Ÿ˜๐Ÿ˜
๐Ÿ“ŒDoh Karipap Bahan Bahan 1.Tepung  Gandum 3cwn 2.Minyak 1cwn(panaskan) 3.garam 1sdk 4.air 1/2 cwn (Bahan ni sebenarnya korang  boleh main agak agak jer yang penting minyak kena banyak dari air)
๐Ÿ“ŒCara Cara 1.Masukkan tepung & garam dalam bekas yang selesa untuk korang gaul. 2.Masukkan sedikit air,dan sebatikan dengan tepung. 3.Masukkan minyak yang sudah di panaskan terlebih dahulu,tuang sahaja di dalam tepung  tadi dan uli sehingga menjadi doh. 4.Sekiranya doh belum boleh di adun,hanya tambahkan minyak (bukan yang panas) 5.Uli sehingga doh benar benar sedia untuk di guna.
*resepi ni lah saya guna untuk berniaga,alhamdulillah ramai peminat beliau ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜…
๐Ÿ“Œmenggor…

KISAH PUTERI SYURGA,AULIA

Tali pengikat kakimu jadi kenangan
KISAH PUTERI SYURGA,Aulia.Semoga cerita ini jadi penguat semangat buat ibu yang mempunyai bayi pramatang.
Kisah Tahun lepas,tapi baru tahun ini saya ada kekuatan untuk menulis.๐Ÿ˜”


13 / 12 / 2017  Lokasi : Rumah ,6.30 a.m Seawal pagi perut rasa memulas,rasa tidak selesa.Jika contraction mustahil,masih terlalu awal 27minggu usia kandungan.Kalau ya mungkin saja hendak bersalin seperti anak no3.Pramatang 27 minggu November 2011. Naluri keibuan,semua akan dapat merasa bila contraction sebenar sudah bermula.Lebih lebih lagi bila ini pengalaman melahirkan anak yang ke 6.Lebih banyak pengalaman bersalin.Cuma kali ni ada tanda darah yang banyak.Bukan seperti kandungan sebelumnya,yang hanya sedikit tanda darah. Sakit semakin kerap,nak atau tidak kena ke hospital jugak.Di sebabkan saya ada sejarah kelahiran pramatang,sentiasa kena bersiap sedia bila tiba waktunya.
Lokasi : hospital ,7 a.m Setibanya di hospital,kes saya di segerakan.Doktor bertugas memeriksa den…

Jom Kenali 6 Jenis Makanan Untuk Badan Yang Cergas & Otak Yang Cerdas

Jom Kenali 6Jenis Makanan Yang Boleh Membantu Anda Untuk Terus Kekal Cerdas Dan Sihat Sepanjang Hari  

1.MADU Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat.Al-Quran mengiktiraf ia sebagai syifa(penyembuh penyakit).Madu di dapati berkesan untuk merawat penyakit dan boleh menghindarkan kepenatan otak bekerja seperti berfikir dan merancang.Ia di sarankan untuk di ambil 2 sudu teh sehari pada waktu pagi dan malam.
2.KISMIS
Mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak.Adab memakannya ialah dengan menghadap kiblat,membaca Bismillah dan selawat tiga kali di ikuti doa penerang hati.Ia perlu di makan seperti memakan gula gula kerana dikatakan tidak berkesan jika di kunyah.Diambil sebanyak 21 biji setiap hari.

3.SUSU SEGAR
Susu berguna untuk kesihatan otak,menajamkan ingatan ,membekalkan tenaga mental dan fizikal.Susu mengandungi tiga unsur semulajadi iaitu keju,lemak dan air yang amat di perlukan untuk pertu…

KEK MINYAK MARBLE BAKAR ATAS DAPUR GAS

Assalammualaikum.. ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š..Kali ni saya nak berkongsi Resepi Kek Minyak Marble.Tidak mempunyai oven bukan lagi alasan untuk anda tidak mencuba pelbagai jenis resepi kek.


Kek Minyak Marble Bahan Bahan A 4 biji telur gred A 1 cawan Gula Halus 1 biji kuning telur 1 sdk EsenVanilla
B 1\2 cawan susu pekat
C (ayak 3x) 1 1\2 cawan tepung gandum 1 sdk Baking Powder
D 3\4 minyak jagung / minyak masak *hasil kek lagi gebu bila guna minyak jagung
E Pewarna makanan yang anda suka
CARA CARA MEMBUATNYA 1.Putar bahan A menggunakan kelajuan yang tinggi sehingga gebu. 2.Masukkan bahan B sedikit demi sedikit sambil putar. 3.Masukkan bahan C sedikit demi sedikit sehingga habis dan Putar lagi. 4.Akhir sekali masukkan minyak dan putar ringan sehingga adunan sebati. 5.Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letak pewarna ikut suka . 6.Masukkan adunan berselang seli untuk menghasilkan corak marble.
Cara membakar menggunakan Dapur Gas boleh rujuk gambar di bawah :
Gunakan api paling kecil,anggaran memas…

RATIFIKASI ICERD

Apakah sebenarnya Ratifikasi ICERD? Barangkali ramai dalam kalangan rakyat sendiri tidak tahu dan mungkin tidak faham apa itu Ratifikasi ICERD. Apatah lagi istilah yang digunakan dilihat agak janggal  Ratifikasi bermaksud mengesahkan, manakala ICERD pula adalah singkatan daripada International Convention For Elimination of All Forms of Racial Discrimination atau dalam bahasa Melayu bermaksud Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum. ICERD adalah salah satu daripada konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tentang Hak Asasi Manusia. ICERD diterima oleh Perhimpunan Agung PBB pada 1965 dan dikuatkuasakan pada 1969. Artikel 5 ICERD menjelaskan negara-negara yang telah meratifikasi konvensyen ini mesti menghalang dan memusnahkan diskriminasi kaum dalam semua bentuk dan menjamin hak setiap orang, tanpa perbezaan kaum, warna kulit, asal-usul bangsa dan mendapatkan kesaksamaan di sisi undang-undang. Cadangan ratifikasi ICERD boleh dilihat sebagai lang…

Kisah Si Budak PraMatang

Assalamualaikum pembaca semua..
Hari pertama saya mula menulis Blog..tiada apa yang istimewa melainkan ulang tahun kelahiran si Budak.Pramatang..
Menulis tentang dia..membuatkan saya teringat waktu itu..waktu dia di lahirkan..waktu dia berjuang untuk terus hidup..waktu dimana saya berusaha untuk sentiasa positif dalam hidup..terlalu banyak hal yang terjadi ketika itu..Insyallah..ada waktu lapang akan saya coretkan semua kisahnya di blog ini..

Sedikit kata Manis untuk  Si Kacak saat ulang tahun kelahiran..



15/11/2011
15/11/2018

๐Ÿ‘ฆGenap 7Tahun usia mu nak..

๐Ÿ‘ฆSelamat Ulang Tahun Kelahiran !!๐ŸŽ‰ ๐ŸŽ‚๐ŸŽ‚๐ŸŽŠ

๐Ÿ‘ฆMohd.Akiel Akid  , Yang Kuat Yang Pintar

๐Ÿ‘ฆMelahirkan nya ketika usia kandungan 27minggu,Dengan hanya berat 1.3kg..๐Ÿ˜ž..Allah maha mengkehendaki..Segalanya mungkin terjadi..Dan dia berjaya melepasi perjuangan dalam NICU..๐Ÿ˜”๐Ÿ˜”..

๐Ÿ‘ฆSeorang pemilik semangat yang kuat,walau lambat perkembangan dalam meniti pembesaran tapi kau tetap GAH menjalani kehidupan

๐Ÿ‘ฆTeruskan berjuang Si Kacak..Allah t…