Saturday, 8 December 2018

LANGKAH MENUKAR MATA GANJARAN TOLUNA KE AKAUN PAYPAL



Salam sejahtera semuaaa ! 🤓
Pasti sudah ramai yang menyertai servey berbayar bukan🤓,antaranya Toluna.
Bagi pengikut baru Toluna,mungkin anda masih dalam proses mengumpul mata ganjaran,teruskan mengikuti setiap aktiviti bagi meningkatkan lagi mata ganjaran anda.
Toluna menetapkan nilai tertentu bagi penukaran mata ganjaran.Jika mata ganjaran anda sudah mencecah sehingga 16320,anda boleh menebus mata ganjaran ke akaun paypal.
Jika anda belum mempunyai akaun paypal,sila buat akaun untuk memudahkan urusan menebus mata ganjaran anda.
Buka Akaun PayPal Anda Di sini👇


https://www.paypal.com/my/webapps/mpp/account-selection

Setelah selesai membuka Akaun paypal,anda sudah boleh menebus mata ganjaran toluna.Jom mula ! 🤓

Langkah pertama,Log Masuk ke Akaun Toluna Anda.Klik Ganjaran.

Langkah ke dua,Klik PayPal

Langkah ke tiga,Klik Tebus.Sila isi semua maklumat dengan tepat.Maaf,bahagian isi maklumat saya lupa SS.Pastikan email anda di isi dengan betul bagi mengelakkan masaalah wang tidak masuk ke akaun paypal anda.


Setelah selesai proses isi maklumat dan sahkan.Anda boleh semak dalam ganjaran anda,maklumat ada dalam jadual seperti gambar di atas.Biasanya akan mengambil 4  hingga 6 minggu untuk kemasukkan ke e-wallet paypal anda.

Biasanya setelah proses selesai,anda akan menerima email pemberitahuan mengenai kemasukkan wang ke akaun paypal anda.Ianya email dari pihak TOLUNA.



 Selepas beberapa minggu,pihak TOLUNA akan menghantar email  pemberitahuan berkenaan kemasukkan wang ke akaun paypal anda.

MEPS BANK ROUTING CODE
**Saya sertakan sekali meps bank roiting code untuk memudahkan urusan anda mengisi maklumat pemindahan wang dalam akaun paypal ke akaun tempatan.

Mudah bukannn !🤓

Semoga berhasil ! 🤓

Wednesday, 5 December 2018

TIP MENGIKUTI PAID SURVEY 2019


Tip mengikuti PaidSurvey


Hai korangggg ! dah menyertai mana mana servey berbayar tapi tak tahu macam mana nak buat yang terbaik dalam menghasilkan mata ganjaran ???

Mula-mula menyertai servey berbayar mesti korang tertanya tanya kenapa jarang dapat soalan? Kenapa selalu di tendang keluar? Mesti korang terfikir  macammana nak pastikan ada peluang nak menyertai setiap soalan kannn ? Ok jom saya kongsikan sedikit tips terbaik dalam menyertai serevey berbayar🤓

 1.Benda pertama korang kena pastikan isi semua detail dengan tepat dan jujur,ianya WAJIB di isi bagi  memudahkan pihak panel mencari soalan yang sesuai untuk kriteria anda.

2 .Jawab soalan dengan jujur,ada kalanya soalan mereka macam Soalan KBAT🤔😅..Kena fahami soalan baru jawab.Silap jawab boleh menyebabkan anda kurang menerima soalan tinjauan dari pihak mereka.Pihak Paidsurvey boleh kesan kalau anda menipu😅.

3.Kalau boleh,setiap kali ada masuk soalan tinjauan yang baru terus cepat masuk ke email jemputan / app panel tersebut.Sebab terlalu ramai yang mengikuti paidsurvey,jadi siapa cepat dia dapat soalan tu.Bergantung dengan tuah masing masing😅

4. Adakalanya anda ditolak bukan sebab lambat mengikuti,tetapi kerana anda tidak layak untuk survey tersebut.Dalam erti kata lain,mungkin soalan survey sesuai untuk  paserta yang tinggal di kawasan A,tetapi anda tinggal di Kawasan B.Kerana itu anda tidak layak untuk menjawab soalan yang tidak berkaitan dengan anda.

📌Yang ni sangatttt pentinggg !
Kena rajin log in app pihak paidsurvey,adakalanya tidak ada pemberitahuan masuk ke email mungkin atas masaalah tertentu.Dengan log in ke app pihak mereka,peratus anda untuk menjawab survey lebih tinggi.Dengan cara itu point / wang lebih cepat terkumpul dan boleh di tebus dengan cepat !

Ok,ni saja buat masa ini.Semoga kita semua berHASIL !!! Semoga Bermanfaat !!

**Sesuai untuk yang selalu ada masa terluang,ada data internet & rajin menghadap hp atau pc 😅..Manfaatkan internet anda,jadikan satu pelaburan yg bernilai !

🗝Untuk korang yang inginkan wang segera,ini bukan pilihan yang tepat.Pemberian mata / wang mengambil masa yang sedikit lama untuk di miliki.

🔰Kepada anda yang teringin mahu mencuba,jangan buang masa ,jom SIGN Up Noww ! (FREE)

 Antara Link panel paidsurvey yang anda boleh ikuti

https://www.roslinahsalam.ml/2018/11/salam-sejahtera-semua-kali-ni-saya-akan.html

SEMOGA BERJAYA SEMUA !!

Friday, 30 November 2018

Hasilkan Wang melalui INTERNET 2019 !!





Salam Sejahtera Semua 😃😃
Kali ni Saya akan tunjukkan cara untuk menghasilkan WANG tanpa sebarang Modal atau caj tambahan

Ianya melibatkan syarikat kaji selidik yang berdaftar dan memerlukan anda untuk menjawab semua soalan kaji selidik dari pihak mereka,kemudian anda akan menerima point atau bayaran dalam pelbagai nilaimatawang  seperti USD atau SGD yang akan dimasukkan keakaun ewallet seperti PayPal.

Ok,bagi yang TIDAK BERMINAT SILA ABAIKAN / BERHENTI MEMBACA 😅Bagi yang betul betul mahu memulakan sesuatu penghasilan wang yang BARU,sila BACA SAMPAI HABIS 😃😅

Selepas menjawab soalan,anda akan di bayar dengan point atau wang dalam nilai USD 😍Dan point / wang tu boleh di cashOut melalui Akaun PayPal atau di tebus kepada kupon belian tertentu.

Apa tu akaun PayPal ??? Lihat sini 👇👇


  • https://www.paypal.com/kn/webapps/mpp/account-selection



Sebelum memulakan sebarang penyertaan ke mana mana syarikat kaji selidik,Sila Wujudkan 👇👇👇

📌Akaun Email atau Gmail 👉 Setiap jemputan soalan kaji selidik akan dihantar melalui email yang anda daftarkan.

📌Akaun PayPal👉Sebarang point atau wang(USD) boleh di tukar kepada MYR melalui Akaun PayPal.Sila gunakan email yang sama semasa membuka Akaun Paypal untuk memudahkan sebarang urusan transaksi dikemudian hari.

Sudah buat dua benda tu??? Ok jom lihat
antara Link Syarikat Kaji Selidik yang akan memberi pulangan wang / point kepada Anda 💰💰🤔

*Sebelum tu untuk Pengetahuan Semua,Sebarang penyertaan tidak di kenakan sebarang caj atau tidak memerlukan Modal..Ianya PERCUMA !! 😍😍💰💰Jadi tidak perlu risau tentang RISIKO RUGI ! 😃

Antara Syarikat Soal Kaji Selidik Yang memberi Ganjaran Ialah 👇👇👇👇

📌Oponion PaidSurvey

👉https://www.opinionworld.com/

Pihak mereka memberi pulangan wang dalam nilai USD.Setiap soalan servey mempunyai nilai tertentu.Setelah ganjaran anda mencecah USD$12.50 boleh di tebus ke akaun Paypal anda.




📌The Panel Station

👉http://www.thepanelstation.com

The Panel Station,salah satu servey berbayar yang memberi mata ganjaran selepas menjawab servey.Setelah mata ganjaran anda  mencecah 3000mata,anda boleh menebus mata ganjaran tersebut kepada kupon tertentu yang ada dalam senarai mereka.


📌Rakuten Insight Surveys

👉http://in.m.aipsurveys.com

Rakuten Insight Servey yang dulunya dikenali sebagai aip survey.Memberi pulangan dalam bentuk Epoint.Setelah mencecah 2000 Epoint,boleh di tebus kepada baucar tertentu yang disediakan didalam senarai baucar tebus epoint.2000 Epoint bersamaan dengan Rm20



📌Gloviss

👉http://panel.oviss.com/Account/Login?ReturnUrl=MwAxADcANAAwAA==t@t

Satu panel servey berbayar yang membantu ahlinya menyertai mana mana servey.Pihak Gloviss akan memberi anda makluman soalan servey melalui email anda.Setiap 3000point bersamaan Rm30,boleh di tukar kepada baucar yg mereka sediakan bernilai Rm30.Atau di Tebus ke akaun anda.



📌Mobrog

👉https://www.mobrog.com/my/paid-online-surveys/sign-up-malaysia.html?membership_promotion=0&i_invite=7466247-5c00a04f49f18&rkm=38

Mobrog,satu panel servey berbayar yang memberi pulangan wang dalam nilai USD.Setelah wang anda bernilai USD$6.25,anda sudah boleh menebus ke akaun paypal anda.



📌Paid Viewpoint.Com

👉http://paidviewpoint.com/?r=p3gzqp

Paid View Point,memberi ahlinya setiap kali servey $0.03 .Boleh di tebus ke paypal setelah mencecah $14.65.



📌TOLUNA

👇👇https://my.toluna.com/referral/roslinah1989


Toluna salah satu servey berbayar yang menyediakan ahlinya kelebihan untuk mengajukan pungutan suara didalam aktiviti servey sesama ahli Toluna sendiri.Banyak kelebihan didalam mengikuti toluna,mata ganjaran yang boleh di tebus kepada paypal,mata air asia ataupun baucar.

Setiap tukaran mata ganjaran mempunyai nilai tertentu.Contohnya anda perlu mempunyai 16320mata untuk menebus rm20 ke akaun paypal.Manakala untuk menebus mata air asia BIG anda haruslah mempunyai 11000mata yang bersamaan dengan 250mata air asia Big.


📌YOU GOV

👇👇
https://my.yougov.com/refer/zN0FHNV6tqROeqCQsPkBkQ/


You Gov ialah syarikat servey berbayar dari Singapore.Ia memberi pulangan mata ganjaran yang boleh ditebus keakaun paypal,air asia big,unicef dan tambah nilai.Hanya boleh di tebus apabila mata mencecah 5000 mata.Untuk nilai tukaran ke akaun paypal,5000mata bersamaan SGD$25 iaitu Rm70.

Buat masa ini,hanya itu servey berbayar yang saya hendak kongsikan kepada anda semua.

Sebenarnya lebih banyak lagi syarikat yang memberikan pulangan selepas sesi soal kaji selidik di jalankan.Yang saya senaraikan  di atas hanyalah sebahagian sahaja.Untuk lebih lanjut boleh cari lagi dengan Mr.Google😅

*Copy Link dan Tekan WEB SEARCH untuk anda terus bertemu PANEL SYARIKAT SURVEY

**Link di atas akan membawa anda terus kepada Syarikat Soal Kaji Selidik.

***Jadikan Internet anda berHASIL !


💲🤔📌dah sign up nanti boleh lihat tip dalam mengikuti servey berbayar yang mungkin boleh membantu anda dalam menjelajah lebih banyak soalan tinjauan berbayar👇👇


https://www.roslinahsalam.ml/2018/12/tip-mengikuti-paid-survey.html

SELAMAT MENCUBA SEMUAAAA!

Wednesday, 28 November 2018

CARA TEBUS POINT KEPADA CASH DALAM EVENT FLITTO 2018

Flitto,satu aplikasi menterjemah pelbagai bahasa.Bermula Mei 2018,Flitto telah mengadakan event untuk English »Malay Translation & Malay Voice Recording.

Bagi korang yang dah mengikuti event dan telah berjaya dapatkan cash dari event tu TAHNIAHHH ! 

Bagi yang belum menukar point sebab tak tahu cara,artikel kali ni akan menunjukkan langkah demi langkah cara menukarkan point kepada cash hasil event yang korang sertai.

Sebelum itu,pastikan anda sudah mempunyai akaun PAYPAL,satu akaun yang pelbagai guna dan selamat digunakan.Jangan risau,membuka akaun paypal adalah percuma.Korang cuma perlu muatnaik aplikasi Paypal,kemudian buat akaun.Pastikan isi kelengkapan dengan betul bagi memudahkan urusan anda di kemudian hari.Buka akaun paypal
http://www.paypal.com

Ok Jom Mula Tebus Point Event korang !!


Peraturan menukar point haruslah 8000p,8000p bersamaan dengan $5.60usd
Jika point korang melepasi dari tetapan,boleh dah cashOut point korang ke akaun paypal

Tukarkan Tranlator Mode kepada Requestor Mode 

tekan butang Store,Dan tekan Pengeluaran Tunai 


seterusnya korang boleh tekan EXCHANGE
nanti akan keluar seperti gambar di atas

sila isi Customer Info dengan lengkap dan betul,paypal id maksudnya email yang korang daftarkan untuk akaun paypal,sebab cash akan di terima masuk ke akaun paypal.Biasanya setelah urusan berjaya,ia akan mengambil masa 7 hari untuk berjaya masuk kedalam akaun paypal


Transaksi berjaya !!!
Paypal akan maklumkan anda berkenaan wang yang masuk ke akaun,begitu juga email yang anda daftarkan akan memberitahu tentang perkara yang sama.

Bagi menukarkan kepada tunai untuk anda gunakan,boleh isi bahagian kad bank di dalam akaun paypal anda.Isi segala butiran dengan lengkap bagi memudahkan urusan anda.

Kalau korang malas nak tukar ke akaun bank, boleh gunakan wang di dalam akaun paypal untuk membeli barangan atas talian yang menerima proses  pembayaran akaun paypal.

SEMOGA BERJAYA !!!

Tuesday, 27 November 2018

SAMPLE PERCUMA DARI PELBAGAI PRODUK IBU DAN BAYI


Ramai ibu ibu diluar sana yang sering tersilap dalam membeli produk barangan sendiri atau bayi.Mungkin ini dapat membantu anda dalam membuat pilihan !

Klik Link Yang anda mahukan untuk mendapatkan sampel dari setiap produk !!

📌Jangan risau,ianya PERCUMA ! 

ANTARANNYA IALAH

PRODUK SUSU
📌 http://www.anmum.com.my/request-for-sample/
📌 https://www.frisogold.com.my/en/get-a-free-sample
📌 http://www.enfagrow.com.my/get-your-free-sample-now-my
📌 http://www.sustagen.com.my/bm/register/sample
📌 https://abbottnutrition.com.my/campaigns/childsamplecampaign/5530FB51-6B31-412F-8166-36A072B567C5
📌
http://en.smartmoments.com.my/public/product/sample_page
📌 http://www.dugro.com.my/dapatkansampel/
📌 http://www.karihome.com.my/sample-request/

DIAPERS
📌whoopee@peoplengrit.com
📌https://www.huggies.com.my/request-sample.aspx?icmpid=claim-your-free-sample-now
 📌https://www.drypers.com.my/drypers-sample-request/
 📌http://www.ntpm.com.my/sampleRequest.html
📌
http://www.mamypoko.com/my/en/sample_request/index.html

SAMPEL PERCUMA BARANGAN WANITA
📌https://www.kotex.com.my/get-a-sample.aspx
📌http://www.libresse.com.my/our-products/order-samples/
📌http://www.myintimate.com.my/eClubContact.php
📌http://www.lactacyd.com.my/request

*Sesetengah sampel barangan percuma memerlukan anda untuk mendaftar menjadi ahli terlebih dahulu.Jangan risau,kerana ianya percuma.

🌹Selepas ini bolehlah anda membuat pilihan yang tepat tanpa risiko rugi akibat tersalah beli keperluan anak dan anda !! 🤓








FREE LINK NEVER BE ALONE VERSI BAHASA MELAYU BY USTAZ HADI FAYYADH


NEVER BE ALONE
Versi Bahasa Melayu
By Hadi Fayyadh

Hadiah dari hati untuk hati.Motivate diri,hargai kehidupan yang Allah berikan pada kita.Semua yang terjadi dalam kehidupan kita berhikmah.Tiada seinci pun yang sia sia dari Nya.

Tekan Link Untuk Baca


🌹Percuma dari Penulis,UstazHadiFayyadh.Terima Kasih Tuan
🌹Selamat Membaca semua 😊😊



Monday, 26 November 2018

Resepi Kuih Penyaram

Pemyaram / Cucur Jawa / Kuih Topi

Assalammualaikum koranggg !!
Ramai antara kita yang minat dengan kuih ni tapi tak tahu resepi.Asyik tahu makan jer kannn 😅😂 buatnya tak reti 😅.

Ok kali ni saya share resepi kuih Penyaram atau ada sesetengah orang gelar dengan kuih topi ataupun cucur jawa😊.Resepinya memang mudah dan senang nak ingat,tapi tu lahhh,kuih ni lain macam sikit.Silap sikit dah tak menjadi.Jom cek resepi !!

🌹Kuih Penyaram🌹
📌Bahan bahan
1.Tepung Gandum 2 cwn
2. Tepung Beras 2 cwn
3.Gula biasa 1 cwn
4.Gula Merah 1 cwn(nak guna gula apong pun boleh,lagi sedap)
5.Air 2cwn
6.sedikit garam
7.Daun pandan(tak letak pun boleh)

📌Cara Cara
1.Masukkan air ,gula biasa,gula merah ,garam dan daun pandan kedalam periuk dan larutkan.
2.Setelah larut boleh masukkan tepung gandum dan tepung beras.Gaul sehingga sebati.
3.Setelah sejuk,tapis adunan.
4.Letak adunan didalam peti sejuk semalaman,dan sedia untuk di goreng.


📌Sebenarnya adunan menjadi jugak kalau tak peram semalaman.Cukup 2 ke 3 jam peram pun dah boleh goreng.

📌Goreng  kuih menggunakan minyak yang sedikit,cukup untuk mengoreng sebiji kuih,Gunakan api yang perlahan.

📌Gunakan sudu yang sama semasa menuang adunan kedalam kuali agar size kuih sama.

📌sekiranya adunan terlalu pekat,tambahkan sedikit air.

🌹Selamat mencuba semua !!! 😘😘


Resepi Doh Karipap Rangup Tahan Lama


Hai Koranggg ! Assalammualaikum 😊😊
Kali ini Saya akan kongsikan resepi Doh Karipap Rangup Tahan Lama.Hmm🤔🤔...Pernah tak korang buat karipap lepas goreng  pagi elok jer rangup garing,dah ke petang nak makan dah lembik😅..
Ok jom saya share cara buat doh yang memang mudah dan berjaya mengekalkan kerangupan karipap 😍😍

📌Doh Karipap
Bahan Bahan
1.Tepung  Gandum 3cwn
2.Minyak 1cwn(panaskan)
3.garam 1sdk
4.air 1/2 cwn
(Bahan ni sebenarnya korang  boleh main agak agak jer yang penting minyak kena banyak dari air)

📌Cara Cara
1.Masukkan tepung & garam dalam bekas yang selesa untuk korang gaul.
2.Masukkan sedikit air,dan sebatikan dengan tepung.
3.Masukkan minyak yang sudah di panaskan terlebih dahulu,tuang sahaja di dalam tepung  tadi dan uli sehingga menjadi doh.
4.Sekiranya doh belum boleh di adun,hanya tambahkan minyak (bukan yang panas)
5.Uli sehingga doh benar benar sedia untuk di guna.

*resepi ni lah saya guna untuk berniaga,alhamdulillah ramai peminat beliau 😘😍😅

📌menggoreng karipap,guna api sederhana kecil sahaja.Biar karipap masak sekata secara perlahan.Insyallah karipap korang akan kekal rangup lebih lama.

📌bagi memastikan  karipap tidak terbukak ketika di goreng,letak air sebelum mengkelim karipap.

🌹Selamat mencuba !!! 😊😊

**Insyallah,Inti karipap akan saya kongsi next siaran.🌹😘

Sunday, 25 November 2018

KISAH PUTERI SYURGA,AULIA


Tali pengikat kakimu jadi kenangan

KISAH PUTERI SYURGA,Aulia.Semoga cerita ini jadi penguat semangat buat ibu yang mempunyai bayi pramatang.

Kisah Tahun lepas,tapi baru tahun ini saya ada kekuatan untuk menulis.😔


13 / 12 / 2017
 Lokasi : Rumah ,6.30 a.m
Seawal pagi perut rasa memulas,rasa tidak selesa.Jika contraction mustahil,masih terlalu awal 27minggu usia kandungan.Kalau ya mungkin saja hendak bersalin seperti anak no3.Pramatang 27 minggu November 2011.
Naluri keibuan,semua akan dapat merasa bila contraction sebenar sudah bermula.Lebih lebih lagi bila ini pengalaman melahirkan anak yang ke 6.Lebih banyak pengalaman bersalin.Cuma kali ni ada tanda darah yang banyak.Bukan seperti kandungan sebelumnya,yang hanya sedikit tanda darah.
Sakit semakin kerap,nak atau tidak kena ke hospital jugak.Di sebabkan saya ada sejarah kelahiran pramatang,sentiasa kena bersiap sedia bila tiba waktunya.

Lokasi : hospital ,7 a.m
Setibanya di hospital,kes saya di segerakan.Doktor bertugas memeriksa dengan teliti,waktu contraction di kira.Mereka hubungi wad bersalin untuk menyediakan apa yang patut.Sesampai di wad,proses bertukar baju wad berlaku dengan pantas.Seperti biasa bukaan akan di periksa.Allahu...Bukaan sudah 8cm,riuh staff nurse yang bertugas waktu itu.Saya sempat di beri suntikan dexa(maaf kalau salah eja),fungsi mematangkan paru paru bayi .Cuma sempat sekali.Sempat nurse berpesan "jangan teran dulu".

10.15 a.m
Di segerakan ke bilik bersalin,kiraan jantung bayi sentiasa di pantau.Alhamdulillah,bacaan cantik.Tiada masalah dengan degupan jantung bayi.Nurse bertugas memberi penerangan tentang bayi pramatang.Saya mengiyakan semuanya kerana sudah faham tentang perkara itu.Oleh kerana sudah ada pengalaman menjaga bayi pramatang sebelum ini.

10.45 a.m
Tidak lama saya menikmati contraction,kekerapan contraction semakin kerap.Nurse yang bertugas memeriksa kepala bayi sudah di laluan atau belum.Satu pengalaman yang pertama kali saya dapat rasai bila bukan kepala tetapi kaki bayi berada di pintu laluan.Nurse menghubungi doktor yang bertugas waktu itu untuk mengurus kes saya.Belum sempat pihak doktor tiba,saya sudah melahirkan bayi saya dalam keadaan songsang.Disebabkan tubuhnya yang kecil,dan selaput air ketuban masih dalam keadaan tidak pecah,bayi meluncur keluar bersama selaput dan pecah ketika sudah berada diluar pintu bersama bayi.Hanya dengan sekali teran sahaja.Tangisan pertama darinya lambat kedengaran.Setelah di tepuk beberapa kali baru ada tangisan darinya.Oleh kerana saya tidak ada masalah apa apa,saya di benarkan keluar wad selepas sehari berehat di sana.Dan seperti biasa,bayi pramatang akan ditempatkan di NICU untuk jagaan rapi.

14 / 12 / 2017
Saya terima panggilan telefon dari pihak NICU,mereka meminta saya datang kesana untuk menandatangani surat kebenaran yang diperlukan untuk urusan Aulia.Ya Aulia,nama yang saya berikan padanya.Comel,putih kecil tubuhnya didalam incubator.Dengan wayar yang berselirat di tubuh kecilnya,tiada apa yang menyedihkan  ketika melihat situasinya.Bukan kerana saya tiada sifat keibuan,tetapi kerana saya tahu tiap wayar yang ada di tubuh kecilnya berfungsi untuk merawatnya,menenangkanya.Sesekali tubuh kecil nya mengeliat,kaki nya menendang nendang.Mungkin dia menyangka masih didalam rahim yang menenangkan.Rasa hangat didalam incubator membuatkan dia berasa selamat dan selesa .Menyentuh tubuh kecilnya.Bercerita dan memberi kata semangat untuknya.Saya tahu,dia mendengar dan faham semua yang saya katakan.Saya jaga emosi untuk tidak sedih.saya tahu,tiap apa yang saya rasakan pasti dia merasainya juga.

15 / 12 / 2018
Seawal pagi saya melihatnya..Memasuki ruangan NICU dengan langkah kaki yang bersemangat.Semangat untuk bertemunya.Menyentuh tiap susuk kecil tubuhnya,memberi kata semangat dan bercerita dengannya.Memerhati gelagatnya.Tubuh kecil seberat 1.13kg yang lasak bergerak walau sudah di beri ubat untuk dia berehat tetapi dia tetap melawan,memaksa dirinya untuk bernafas sendiri sedangkan dia belum boleh.Memerlukan alat bantuan pernafasan,bacaan jantung jadi tidak ok bila Aulia melawan mesin untuk bernafas sendiri.Doktor yang merawat nya menerangkn semua tentang dirinya,risiko dan banyak perkara lagi tentang dunia bayi pramatang.Sekali lagi saya mengiyakan.Kerana saya sudah faham dan maklum tentang semua itu berdasarkan pengalaman sebelumnya.Memiliki bayi pramatang sebelum ini membuatkan minda saya berkata "ok,Aulia disini untuk mencukupkan tempoh usia 9bulan,dan dia dirawat mengikut keperluan dirinya.Dan bila sudah tiba waktunya Aulia akan keluar wad.Alaa...Macam faris dulu..sama la ni.nanti ok la tu" itu yang saya set di kepala saya.Yakin yang dia akan bersama saya bila waktunya.

16 / 12 / 2018
10.00 a.m
Telefon berbunyi,tertulis "NICU" di skrin handfon.Sudah saya set awal nama itu sejak Aulia bersama mereka.Nurse meminta saya datang untuk menandatangani borang kebenaran.Saya dan suami bergegas ke NICU.Dalam kepala berfikir bukan bukan kerana hati terasa lain.Sampai di NICU,Doktor memberi keterangan berkenaan borang yang saya tandatangani.Tentang Memberi kebenaran untuk membuat satu proses(saya lupa namanya) bila bacaan jantung bayi turun.Doktor memaklumkan yang tadi bacaan jantung Aulia tidak cantik.Tiba tiba menurun.

1.00 pm
Sekali lagi pihak NICU menghubungi saya.Saya dan suami bergegas bertemu mereka.Doktor memaklumkan yang mereka membuat satu proses (saya tidak ingat nama proses itu)  bertujuan membantu bayi bernafas semula.Dan proses itu hanya boleh di buat sekali kerana risau akan kesan tidak baik kepada bayi seperti pendarahan dalaman.Saya mengiyakan tiap kata doktor tanpa banyak soal kerana tahu mereka lebih faham dan tahu apa perlu di buat.Doktor juga memaklumkan sekiranya bacaan jantung Aulia turun lagi,pihak mereka tidak bersedia untuk mengulangi proses tadi.Saya mengiyakan dan setuju kerana faham risiko yang bakal Aulia terima jika kami memaksanya.

6.00pm
Doktor memanggil saya dan suami.Keadaan Aulia tenat.Bacaan jantung semakin turun.Dalam keadaan tenat saya masih nampak tendangan kaki kecilnya tidak berhenti.Mengusap kepalanya,menyentuh jemarinya,sambil mulut saya berkata kepadanya "Sayang,umi tahu kau belum sedia untuk lahir.Sekiranya Allah mahukan mu,umi redha..pergilah kepadaNya.Sekiranya Allah mahu menitipkan mu kepada kami,Umi doakan Allah angkat semua kesakitan mu dan memudahkan urusan mu untuk terus hidup.Amin.."
Saat itu umi sudah bersedia jika Allah ingin mengambilmu.Ketika bacaan jantung mu turun dan semakin turun,Doktor meminta kebenaran untuk mecabut mesin bantuan pernafasan.Allahuakbar.Terpisahlah nyawa dan jasad mu.Tiada sedikit urusan mu yang sulit.Semuanya mudah,membawa jasadmu yang kecil balik kerumah.Menanti untuk pengebumian esok hari.

Sepanjang malam umi tidur di tepi jasadmu yang sudah tidak bernyawa.Sedikit tidak berganjak menanti mentari esok.Umi tahu,itu malam terakhir kita bersama.Umi kucup dahi mu yang dingin tanpa setitis air mata.Umi redha,Senyum melihat mu lena kerana umi tahu bidadari syurga sedang menghiburkan mu di sana.

Seawal pagi,Abah mu mempercepatkan semua urusan mu dengan bantuan saudara mara.Alhamdulillah Allah mudahkan setiap urusan mu.Hujan pagi itu berhenti seketika saat jasad tidak bernyawa mu di usung kelianglahad.Tiada setitis air mata saat itu,bukan kerana umi tidak ada perasaan kasih dan sayang.Tapi kerana redha,kerana redha atas kepergian mu,Allah pinjamkan Aulia untuk umi selama 3hari..Insyallah,umi tahu kita akan bertemu nanti di sana.. 🌹


Sijil Lahir Dan Sijil Kematian menjadi simpanan.

*Bila kita redha akan satu kepergian yang tidak kembali.Hati akan lebih tenang🌹

**Tiada gambar mu wahai anak syurga,Kenangan 3hari menjadi ingatan umi kepadamu.Hati umi tidak kuat untuk mengambil gambar mu saat itu.Setiap kisah kita tersimpan rapi dalam memori umi.

13 / 12 / 2017 10.45 a.m
16 / 12 / 2017 6.30 p.m
Nur Qistina Aulia
Al-Fatihah





Saturday, 24 November 2018

Jom Kenali 6 Jenis Makanan Untuk Badan Yang Cergas & Otak Yang Cerdas

Jom Kenali 6Jenis Makanan Yang Boleh Membantu Anda Untuk Terus Kekal Cerdas Dan Sihat Sepanjang Hari  


1.MADU
Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat.Al-Quran mengiktiraf ia sebagai syifa(penyembuh penyakit).Madu di dapati berkesan untuk merawat penyakit dan boleh menghindarkan kepenatan otak bekerja seperti berfikir dan merancang.Ia di sarankan untuk di ambil 2 sudu teh sehari pada waktu pagi dan malam.

2.KISMIS
Mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak.Adab memakannya ialah dengan menghadap kiblat,membaca Bismillah dan selawat tiga kali di ikuti doa penerang hati.Ia perlu di makan seperti memakan gula gula kerana dikatakan tidak berkesan jika di kunyah.Diambil sebanyak 21 biji setiap hari.

3.SUSU SEGAR
Susu berguna untuk kesihatan otak,menajamkan ingatan ,membekalkan tenaga mental dan fizikal.Susu mengandungi tiga unsur semulajadi iaitu keju,lemak dan air yang amat di perlukan untuk pertumbuhan badan dan otak.Susu yang terbaik untuk ketajaman minda ialah susu yang segar.Diminum sekali di waktu pagi dan malam.

4.TELUR
Pakar perubatan kesihatan mengakui ia adalah makanan yang lengkap dan berkhasiat.Telur yang terbaik ialah telur ayam kampung.

5.HALIA
Sangat mujarab untuk menghindar masalah lupa.Ia boleh di makan mentah atau di buat halwa.Boleh dimakan dalam kuantiti yang sedikit pada waktu pagi.

6.DELIMA
Buah Delima yang segar mengandungi zat besi,Kalsium,folforus dan vitamin.
Ianya dapat membantu anda untuk kekal cergas dan menyegarkan badan.Sekaligus boleh membantu anda memiliki mental yang sihat.

Mendapatkan khasiat dari sumber makanan yang semulajadi adalah lebih baik berbanding dari sumber yang sudah di proses dan mengandungi bahan pengawet makanan.

Jom Amalkan Pemakanan Sihat,Kekalkan Otak Cerdas dan Badan Yang Cergas !





KEK MINYAK MARBLE BAKAR ATAS DAPUR GAS


Assalammualaikum.. 😊😊..Kali ni saya nak berkongsi Resepi Kek Minyak Marble.Tidak mempunyai oven bukan lagi alasan untuk anda tidak mencuba pelbagai jenis resepi kek.


Kek Minyak Marble
Bahan Bahan
A
4 biji telur gred A
1 cawan Gula Halus
1 biji kuning telur
1 sdk EsenVanilla

B
1\2 cawan susu pekat

C (ayak 3x)
1 1\2 cawan tepung gandum
1 sdk Baking Powder

D
3\4 minyak jagung / minyak masak
*hasil kek lagi gebu bila guna minyak jagung

E
Pewarna makanan yang anda suka

CARA CARA MEMBUATNYA
1.Putar bahan A menggunakan kelajuan yang tinggi sehingga gebu.
2.Masukkan bahan B sedikit demi sedikit sambil putar.
3.Masukkan bahan C sedikit demi sedikit sehingga habis dan Putar lagi.
4.Akhir sekali masukkan minyak dan putar ringan sehingga adunan sebati.
5.Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letak pewarna ikut suka .
6.Masukkan adunan berselang seli untuk menghasilkan corak marble.

Cara membakar menggunakan Dapur Gas boleh rujuk gambar di bawah :

Gunakan api paling kecil,anggaran memasak dalam 45minit bergantung dengan dapur gas masing masing.
Bagi memastikan kek anda sudah masak ,boleh cucuk menggunakan cucuk lidi.Sekirannya ada kesan kek pada lidi maksudnya kek belum masak,dan sekiranya tidak ada kesan kek itu tandanya kek anda sudah masak.

🌹Selamat Mencuba !!!!

LANGKAH MENUKAR MATA GANJARAN TOLUNA KE AKAUN PAYPAL

Salam sejahtera semuaaa ! 🤓 Pasti sudah ramai yang menyertai servey berbayar bukan🤓,antaranya Toluna. Bagi pengikut baru Toluna,...